Forberedelse til vintersæsonen er meget vigtig, da bilens funktionaliteter kan blive påvirket af frosten, og vejene bliver som oftest utroligt glatte.
Vinterdæk
Det er faktisk ikke kun i sne og slud, hvor vinterdækkene fungerer bedst. Forskellige tests viser, at vinterdæk også er super effektive på en vinter våd vej. Ifølge loven skal dækmønstret være 1,6 mm, men vi anbefaler 3 mm som minimum. Selve dæktrykket skal ligge 0,2 bar højere end dit normale dæktryk – gør du brug af reservehjul, så husk også at tjekke op på deres dæktryk inden brug. Husk at gamle dæk bliver ofte hårde og glatte med tiden, hvorimod nyere dæk er bløde og mere klistret.
Batteri
Batteriets levetid falder i takt med temperaturens fald. Vi bruger generelt mere strøm i vintertiden, så har du et batteri med lavt batteri, kan du volde problemer henover de kolde morgener, når du skal tænde bilen. Vi anbefaler enten at få batteriet tjekket inden frosten for alvor rammer, eller også at du køber en Booster så du manuelt kan tænde bilen om morgenen, hvis du ikke vil kunne undvære bilen – dette anbefales selvfølgelig kun, hvis du oplever problemer med batteriet.
Bremser
Bilens bremsere er yderst vigtige, så husk at tjekke om din bil bremser lige, eventuelle mislyde fra bremserne men også om bremsepedalen kan pumpe.
Kører du 30 km/t må bremselængden maks være 6 meter. For at tjekke bremseforstærkeren, kan du træde / pumpe på bremsepedalen indtil den bliver meget hård, og herefter starter du motoren og du skulle gerne mærke hvordan bremsen lynhurtigt bliver blød igen. Husk også at holde øje med bremsevæskebeholderen – den har et minimum / maksimum. Kommer væsken under minimum, anbefales det at få tjekket bremserne hos en mekaniker.
Lygter
Lyset fra lygterne er et krav og det kan være livsfarligt uden lys når mørket falder på – især i vinterperioden, hvor der er meget mørkt fra morgenstunden og tidligt henover aftenen. Husk derfor at tjekke både for- og baglygter en gang imellem. I nogle biler tændes lygterne ikke automatisk med kørelys – brug i denne situation bilens nærlys.
Vinduesviskere & Sprinklervæske
Vinduesviskerne kan være ret udsatte i vinterperioden – sørg derfor at tjekke viskerbladene samt sprinklerdyserne, hvis de altså ikke fungerer helt optimalt. Husk at tjekke om der er sprinklervæske på bilen, og om den er frostsikret.
Dørlåse
At klargøre og vedligeholde dørlåsen er faktisk super vigtigt, men størstedelen af os glemmer det, da det klart er nemmest at bruge bilnøglens fjernbetjening. Du kan derfor med fordel give dørlåsen lidt låsespray, så du ikke får problemer med dørlåsen den dag batteriet er gået tørt på selve fjernbetjeningen.
Udover at pleje dørlåsen kan du med fordel også pleje gummilisterne med silikonespray inden det for alvor bliver frost, så du undgår at de sprækker.
Udover de ovenstående tips, skal du også sørge for at holde din bil ren. Vejsalten slider meget på bilen, og den får let rustskader heraf. Det kan være super relevant, da det over lang sigt kan have alvorlige konsekvenser for ikke kun bilens udseende, men også bremse mm.
Hvornår skifter man til vinterdæk?
En tommelfingerregel er at man skifter til vinterdæk d. 1 november – også selvom vejret måske fortsat er godt. Hellere for tidligt end for sent, fordi frosten kommer lige pludselig, og man kan få sig noget af en overraskelse, hvis man skifter for sent.
I forhold til afmontering af vinterdækkende, plejer man at sige engang i april. Blot sørg for at hold øje med vejret, og begynder der at kommer relativt varme nætter, kan du med ro i maven skifte til sommerdæk igen.